Само за 12 години известният пълководец успя да завладее огромни територии

...
Само за 12 години известният пълководец успя да завладее огромни територии
Коментари Харесай

Мистерията на Александър Велики: имал ли е основателят на империя деца?

Само за 12 години известният пълководец съумя да завладее големи територии в Азия и сътвори една от най-големите империи в историята, която се разпадна след гибелта му. Имал ли е Александър Македонски деца и в случай че да, какво се е случило с тях и за какво не са станали владетели на империята? 

Сега доста историци са съгласни, че Александър Велики постоянно е имал един, а може би даже двама сина. Единият е роден от брачната половинка му Роксана, родом от Бактрия (държава в Централна Азия), а вторият, както се счита, е роден от държанка на име Барсин, написа Live Science. Както демонстрират историческите източници, законният наследник на известния пълководец се споделя Александър IV, а вторият наследник се загатва под името Херкулес Македонски.

Според Иън Уортингтън от университета Макуори, Австралия, Александър Велики, умрял през 323 година пр.н.е. от незнайна болест (учените към момента се пробват да открият точната причина за гибелта му), не е доживял няколко месеца до раждането на сина си от законната си брачна половинка. В същото време синът на Александър от неговата държанка е роден през 327 година пр.н.е., счита ученият.

Историците към момента не са стигнали до консенсус дали Херкулес в действителност е наследник на Александър, защото последният в никакъв случай не го е признал. Но да вземем за пример Джоузеф Ройсман от Колби Колидж, Мейн, Съединени американски щати, счита, че и двамата сина са били деца на Александър Велики.

След гибелта на владетеля на голямата империя, която се простира от Балканския полуостров в Европа до днешната територия на Пакистан в Азия, няма наследници на трона. Съпругата на Александър Роксана към момента била бременна и никой не е знаел дали бебето ще бъде момче. Според Уортингтън и Херкулес не е имал правно съображение да претендира за трона на империята, защото е бил противозаконен наследник.
 Александър Велики Статуя на Александър Велики в Солун, Гърция Снимка: Live Science
От друга страна, съгласно учените, и двамата синове на Александър Велики са родени от майки от азиатски генезис, което провокирало възмущение измежду генералите на командира. Те не можели да разрешат на някой от тях да заеме трона.

Формално, полубратът на Александър Аридей става държател на империята, а Александър IV става съуправител след раждането му. Според учените Аридей е имал някаква форма на психическо разстройство, а Александър IV е бил още бебе, тъй че е имало вакуум във властта. И военните водачи на Александър започнахали да се борят за надзор над империята, което в последна сметка я раздели на части.

Както демонстрират изследванията, майката на Александър Велики Олимпиада също играе роля в битката за власт. През 317 пр.н.е. тя се съгласява да стане аставник на Александър IV и благодарение на един от командирите на сина си убива Аридей. През 316 година пр.н.е. Олимпиада също е убита.

След още 5 години командирът на Александър на име Касандър, който в действителност направлявал Македония, умъртвил Александър IV, с цел да не може да доближи пълноправие и да се възкачи на трона най-малко на балканската част на тогавашната голяма империя. Някъде по същото време е погубен и вторият наследник на Александър, Херкулес.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР